Σχετικά με το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού

 

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ Φ.Δ.Υ.Α.

 

Στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού συμμετείχα ως αναπληρωματικό μέλος εκπρόσωπος των Περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, από τη σύστασή του.

Παραιτήθηκα τον Ιούλιο του 2008 μαζί με τον Πρόεδρο του Φορέα και άλλα δύο μέλη, έτσι ώστε να αναδειχθούν τα προβλήματα του φορέα, να ευαισθητοποιηθεί η πολιτεία και να ασχοληθεί σοβαρά με την προστασία του περιβάλλοντος και τους φορείς διαχείρισης.

Πήρα μέρος σε πολλές συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Φ.Δ.Υ.Α. και επισημαίνω:

  • Μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί οι Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν την στελέχωση του Φορέα.
  • Λόγω της ιδιαιτερότητας των συμμετεχόντων μελών (εκπρόσωποι από Αθήνα κλπ) πολλες φορές δεν υπήρχε απαρτία και γινόταν άσκοπες μετακινήσεις.
  • Εξειδικευμένα θέματα τα επεξεργάζεται το ΔΣ χωρίς εισηγήσεις ειδικών λόγω μη στελέχωσης του Φορέα.
  • Για το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού εκδόθηκε μια ΚΥΑ παράνομη και αναποτελεσματική για την προστασία του. Παράνομη γιατί δεν προηγήθηκε Προεδρικό Διάταγμα και αναποτελεσματική διότι είναι υποχρεωτική μόνο για τη Διοίκηση.
  • Η ανωτέρω ΚΥΑ επιφόρτισε το ΔΣ του Φορέα με υποχρεωτική γνωμοδότηση επί μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σε περιοχές των Νομών Πρέβεζας, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας, η οποία χωρίς ειδικό προσωπικό, ακυρώνει το Δ.Σ. του  φορέα και αποτελεί κίνδυνο για την ανάπτυξη επενδύσεων στην παραπάνω περιοχή.
  • Θεωρώ απαραίτητη τη συμμετοχή στο ΔΣ του Φορέα μέλους Περιβαλλοντικής μη Κυβερνητικής Οργάνωσης από το εγγύς περιβάλλον του Αμβρακικού.

 

ΠΡΕΒΕΖΑ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

 

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΤΑΛΛΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

 

 
e-press