Καθαρισμός παραλίας στην Πρέβεζα

 

Καθαρισμός παραλίας στην Πρέβεζα

 

Στις 30 του Μάη 2010, περίπου 40 εθελοντές κάθε ηλικίας (από …7 μηνών έως 55 χρόνων) και φύλου, συμμετείχαν στον καθαρισμό της παραλίας από το καρνάγιο της Μαργαρώνας μέχρι και το Ψαθάκι στην Πρέβεζα. Περίπου το ένα τρίτο όσων συμμετείχαν ήταν παιδιά, τα οποία έδειξαν ζήλο και ωριμότητα στις περίπου δύο ώρες που διήρκεσε ο καθαρισμός, αλλά και παρρησία μπρος στα μικρόφωνα των τοπικών Μ.Μ.Ε.

Η δράση  είχε ανακοινωθεί από τις αρχές του μήνα στα τοπικά Μ.Μ.Ε. και οργανώθηκε στα πλαίσια της καμπάνιας CLEAN UP THE MED που συντονίζει κάθε χρόνο, σε πανμεσογειακό επίπεδο, η ιταλική οικολογική οργάνωση LEGAMBIENTE. Τη δράση τοπικά συντόνισε η Περιβαλλοντική Εταιρία Πρέβεζας. Συμμετείχαν επίσης ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού καθώς και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) Πρέβεζας, ο σύλλογος Ανθρώπολις κ.α.

Συνολικά καθαρίστηκαν 850 μέτρα ακτής και συγκεντρώθηκαν σκουπίδια που γέμισαν περίπου 220 σακούλες απορριμμάτων, δηλαδή περίπου 7-10 χιλιάδες λίτρα σκουπιδιών (ή 7-10 κυβικά μέτρα). Δεν ήταν δυνατή η απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων και βέβαια όσων ήταν μέσα στο νερό. Με βάση τα παραπάνω, σε όλο το μήκος της ακτογραμμής του Αμβρακικού, ο όγκος των σκουπιδιών που υπολογίζεται ότι υπάρχει είναι τεράστιος! Οι σακούλες συγκεντρώθηκαν σε αρκετά σημεία του παραλιακού δρόμου και ενημερώθηκε ο Δήμος για την έγκαιρη αποκομιδή τους.

Τα απορρίμματα ήταν κυρίως πλαστικά μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, συσκευασίες λιπασμάτων και ιχθυοτροφών, ελαιόδιχτα, πλαστικά θερμοκηπίων κλπ. Βρέθηκε ακόμη και μπαταρία αυτοκινήτου! Ιδιαίτερη δυσκολία αντιμετώπισαν οι εθελοντές με τα μισο-θαμμένα στην άμμο νάυλον, τα λάστιχα αυτοκινήτων, τα σπασμένα γυάλινα μπουκάλια, αλλά και τις πετονιές ψαρέματος που ήταν σκορπισμένες και τυλιγμένες παντού, από τη θάλασσα, τις πέτρες μέχρι τα παρακείμενα δένδρα, ενώ κάποιες έφεραν αγκίστρια!

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα «ευρήματα» στην άμμο, ήταν ένα κεφάλι θαλάσσιου κήτους, ένας ψόφιος ερωδιός, αλλά και κάτι που φαίνεται να έχει σχέση με την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, για το οποίο ζητήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία να το διερευνήσει.

Ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει να τονιστεί, είναι κατάσταση της ακτής, καθώς φαίνεται να έχουν ριχτεί και μπάζα οικοδομών.

Οι εθελοντές είχαν την τύχη να εργαστούν με συννεφιά, ενώ στο τέλος, μετά τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες, τις δηλώσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε. και τα αναψυκτικά που μοιράστηκαν, ανανέωσαν το ραντεβού τους για άλλες παρόμοιες δράσεις. Άλλωστε το περιβάλλον της περιοχής παρέχει στους ενεργούς πολίτες πολλές ανάλογες ευκαιρίες. Ακολούθησε γεύμα σε παραλιακό στέκι.

Για την Π.Ε.Π.

Η Διαχειριστική Επιτροπή

 

 

 
e-press