Παρέμβαση για το έργο της ζεύξης Πρέβεζας - Ακτίου

Παρέμβαση της Περιβαλλοντικής Εταιρίας Πρέβεζας για το έργο της Ζεύξης Πρέβεζας – Ακτίου στην συγκέντρωση φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας στις 13-11-2000

 

Χαιρετίζοντας την σημερινή συγκέντρωση θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τέτοιες θα έπρεπε να γίνουν και άλλες με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων . Συγχαρητήρια στους διοργανωτές πάντως.

Η Περιβαλλοντική Εταιρία Πρέβεζας πολλές φορές στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με το θέμα της ζεύξης είτε με ανακοινώσεις της είτε με παρεμβάσεις της είτε με καταγγελίες της προς αρμόδιους φορείς .

Για τις παρεμβάσεις αυτές καθώς και για πολλές άλλες κατηγορήθηκε για εναντίωση στην ανάπτυξη της περιοχής και για πολλά άλλα. Θα θέλαμε να κάνουμε εμείς λάθος και οι άλλοι που μας κατηγορούν να έχουν δίκιο. Ομως δυστυχώς συνέχεια επιβεβαιωνόμαστε από την ροή των πραγμάτων.

Δεν θα αναφερθούμε εδώ για το είδος της ανάπτυξης που προωθείται στην περιοχή , για το τι είναι ανάπτυξη και κυρίως τι είναι αειφορία έννοια που φαίνεται να φαντάζει ξένη σε κάθε σχεδιαστή έργου στην περιοχή.

Ετσι σχετικά με το έργο της ζεύξης θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα :

Από την αρχή παρατηρήθηκε ένας τεμαχισμός του όλου έργου σε επιμέρους εργα ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα . Άλλες μελέτες είχαμε για το υποθαλάσσιο τμήμα άλλες για τις προσβάσεις. Μελέτες τόσο τεχνικές όσο και περιβαλλοντικές . Άλλη ΜΠΕ για το υποθαλάσσιο τμήμα άλλη για τις προσβάσεις. Εάν τα πράγματα και τα προβλήματα είχαν αντιμετωπισθεί από την αρχή στο σύνολο τους σαν μια ενιαία ενότητα δεν θα φθάναμε σήμερα στην καθυστέρηση που παρατηρούμε , στον τετραπλασιασμό (ή μήπως πενταπλασιασμό ; ) του προϋπολογισμού του έργου και ίσως να τύχαινε και καλύτερης αντιμετώπισης το περιβάλλον της περιοχής το οποίο έφτασε στα χάλια που έφτασε. Και σαν να μην έφτανε αυτό ούτε και οι κατά τεμάχιο έργου , εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι τηρήθηκαν . Για παράδειγμα στο υποθαλάσσιο τμήμα όλοι οι εγκεκριμένοι όροι παραβιάστηκαν. Δούλευαν όποτε ήθελαν και με ότι μέσα διέθεταν. Για κάλυψη έδωσαν στην ΕΤΑΝΑΜ την αρμοδιότητα του ελέγχου της ποιότητας των νερών του Αμβρακικού.

Για τους λόγους αυτούς κατηγορήθηκε η ΠΕΠ ότι με τις αντιρρήσεις της και τις καταγγελίες της καθυστερεί το έργο και την ανάπτυξη στην περιοχή. Αλήθεια οι καταγγελίες μας σε ώτα μη ακουόντων καθυστέρησαν το έργο ή ο κακός σχεδιασμός , ο κακός προγραμματισμός και οι κακές συνθήκες εργασίας ( μέχρι και θανατηφόρο ατύχημα είχαμε) .

Ολοι έκαναν ότι δεν συνέβαινε τίποτα. Προχώρησαν λοιπόν στα τυφλά , κομμάτι κομμάτι . Γιατί όπως μας είπαν το έργο ήταν πιλοτικό. Ισως γιατί έτσι εξυπηρετούσαν καλύτερα κάποια συμφέροντα πιστεύουμε εμείς. Ετσι βλέπουμε ότι το έργο αργά αλλά σταθερά αδελφοποιείται όχι μόνο με το γεφύρι της Αρτας όπως έγραψαν οι εφημερίδες αλλά και με την σήραγγα Μετσόβου και με την Εθνική Αρτας – Τρικάλων.

Και βέβαια οι ενστάσεις μας και οι αμφιβολίες για την σκοπιμότητα και την μορφή του έργου μάλλον θα παραμείνουν αναπάντητες . Όπως και η απορία μας για το τι είδους ανάπτυξη επιχειρείται στην περιοχή. Ανάπτυξη κάποιων πολιτικών και προβολή κάποιων επίδοξων ή ανάπτυξη με μακροχρόνιο σχεδιασμό που θα διορθώσει τα κακώς κείμενα , θα προβλέψει για την υποθήκη του μέλλοντος και θα φέρει τον άνθρωπο κοντά στον άνθρωπο και την φύση ; Ως πότε ανάπτυξη στην περιοχή θα σημαίνει καταστρέφω οτιδήποτε για το προσωρινό κέρδος σκορπίζοντας και μερικά ψίχουλα αριστερά και δεξιά είτε σαν προσωρινές θέσεις δουλειάς είτε , είτε ;

Και για να μην είμαστε μόνο στις καταγγελίες και τις γκρίνιες , αφού φθάσαμε εδώ που φθάσαμε , θα καταθέσουμε τις θέσεις μας. Τι θα πρέπει να γίνει δηλαδή .

  • Ο κόμβος της σύνδεσης με την πόλη να μην είναι ανισόπεδος και ο δρόμος μα μην είναι υπερυψωμένος . Μήπως και προλάβουμε κάτι χειρότερο.

  • Να εξετασθούν με μεγάλη προσοχή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς οι τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις-λύσεις που δίνει η έκθεση του ΤΕΕ , να επιλεγεί αυτή που θα κριθεί προσφορότερη και ορθότερη , από οικονομική και περιβαλλοντική άποψη και να γίνει πιστή εφαρμογή της τόσο τεχνικά όσο και περιβαλλοντικά .

  • Αφού πληρωθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους να προχωρήσει η επιλεγμένη λύση με αυστηρούς πια χρονικούς και οικονομικούς όρους.

Αυτές πιστεύουμε θα πρέπει να είναι οι θέσεις που πρέπει να υιοθετήσουμε για προώθηση σήμερα. Γιατί πιστεύουμε ότι όσο καθυστερεί το τέλος του έργου τόσο τα προβλήματα συσσωρεύονται και η κατάσταση χειροτερεύει.

Ευχαριστούμε .

 

 
e-press