Δελτίο τύπου 01.06.2016

Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας
Δικτυακός τόπος: www.perivallontikiprevezas.org 
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
1-6-2016

Στα πλαίσια της εκστρατείας Clean Up the Med, μέλη και φίλοι της Περιβαλλοντικής Εταιρείας Πρέβεζας στις 27-5-2016 διενήργησαν καθαρισμό της παραλίας στο Ψαθάκι.   
Θεωρούμε περιττό να αναφερθούμε στον όγκο των σκουπιδιών που συγκεντρώθηκαν από μήκος παραλίας περί τα 200 μέτρα. Αναφερόμαστε μόνο στο περιεχόμενο των 40-45 σακουλών σκουπιδιών, τα οποία ήταν κατά 95% πλαστικά κάθε είδους (μπουκάλια, σάκοι ιχθυοτροφών, σύνεργα αλιείας κλπ). Πλαστικά τα οποία ως γνωστόν είναι άκρως επικίνδυνα τόσο για τους θαλάσσιους οργανισμούς (πνιγμοί κ.α.) όσο και για τον άνθρωπο στον οποίο επιστρέφουν μέσω της τροφικής αλυσίδας. Στο σημείο δεν υπάρχουν κάδοι, με το ζήτημα να αφορά και άλλες παραλίες όπως Λουτρά, Μονολίθι κ.α.
Η ουσία όμως βρίσκεται στην ακόλουθη παράγραφο που δημοσιεύσαμε το 2012 με αφορμή τον καθαρισμό της ίδιας παραλίας (27-5-3012): 
«1. Παραμένει για χρόνια ορατός, πλην όμως άθικτος, ο αγωγός που διοχετεύει το (άγνωστο) περιεχόμενό του στη θάλασσα, στην παραλία Ψαθάκι». 
«2. Η παράκτια βλάστηση έχει υποστεί εκτεταμένη ζημιά από ζιζανιοκτόνο. Οι εικόνες μιλούν μόνες τους. Φαίνεται πως η τάση κάποιων να κυριαρχούν στο δημόσιο χώρο είναι ασταμάτητη!  Αν υπάρχουν αρμόδιοι, ας αποδείξουν πως δεν γίνονται συνένοχοι» [ενδεικτικά: http://epirusgate.blogspot.gr/2012/06/blog-post_8866.html]
Η εικόνα είναι απαράλλακτη μετά από τέσσερα χρόνια. Ο αγωγός κάνει ο ίδιος νεύματα στους αρμόδιους, ενώ η εκτεταμένη χρήση ζιζανιοκτόνου σε κοινόχρηστους χώρους και την παράκτια ποώδη και δενδρώδη βλάστηση είναι προκλητική!
Τόσα χρόνια κανείς δεν θέλησε να παρέμβει. Καταγγέλλουμε λοιπόν ακόμη μια φορά και κάνουμε έκκληση στα τοπικά ΜΜΕ να επισκεφτούν το χώρο!

Για την ΠΕΠ
Το ΔΣ

 

Επιλέξτε τη φωτογραφία (click) για μεγαλύτερη εικόνα

 
e-press