Καθαρισμός παραλίας στην Πρέβεζα από την ΠΕΠ

Την Κυριακή, 1η του Ιούνη του 2014, , εθελοντές (μέλη και φίλοι της ΠΕΠ) κάθε ηλικίας και φύλου, συμμετείχαν στον καθαρισμό της παραλίας από το καρνάγιο της Μαργαρώνας μέχρι το Ψαθάκι στην Πρέβεζα.

Η δράση  είχε ανακοινωθεί από τις αρχές του Μάη στα τοπικά Μ.Μ.Ε. και οργανώθηκε στα πλαίσια της καμπάνιας CLEAN UP THE MED που συντονίζει κάθε χρόνο, σε πανμεσογειακό επίπεδο, η ιταλική οικολογική οργάνωση LEGAMBIENTE. Τη δράση τοπικά συντόνισε η Περιβαλλοντική Εταιρία Πρέβεζας.

Συνολικά καθαρίστηκαν 350 μέτρα ακτής και συγκεντρώθηκαν σκουπίδια που γέμισαν περίπου 40 σακούλες απορριμμάτων, δηλαδή περίπου 1,8-2 χιλιάδες λίτρα σκουπιδιών (ή 1,8-2 κυβικά μέτρα). Δεν ήταν δυνατή η απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων και βέβαια όσων ήταν μέσα στο νερό. Και αυτά παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παραλία καθαρίζεται κάθε χρόνο τα τελευταία 5 χρόνια στα πλαίσια της συγκεκριμένης δράσης.

Με βάση τα παραπάνω, σε όλο το μήκος της ακτογραμμής του Αμβρακικού, ο όγκος των σκουπιδιών που υπολογίζεται ότι υπάρχει είναι τεράστιος! Οι σακούλες καθώς και ογκώδη απορρίμματα (πχ. σχισμένη πλαστική βάρκα!) συγκεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία του παραλιακού δρόμου και ενημερώθηκε ο Δήμος για την έγκαιρη αποκομιδή τους.

Τα απορρίμματα ήταν κυρίως πλαστικά μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, συσκευασίες  ιχθυοτροφών, γυάλινα μπουκάλια , αλουμινένια κουτάκια κλπ. Ιδιαίτερη δυσκολία αντιμετώπισαν οι εθελοντές με τα μισο-θαμμένα στην άμμο νάιλον, αλλά και τις πετονιές ψαρέματος που ήταν σκορπισμένες και τυλιγμένες παντού!

Οι εθελοντές είχαν την τύχη να εργαστούν με συννεφιά, ενώ στο τέλος, μετά τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες, ανανέωσαν το ραντεβού τους για άλλες παρόμοιες δράσεις. Ακολούθησε γεύμα σε παραλιακό στέκι.

Για την Π.Ε.Π.

Το Δ.Σ.

 

 
e-press